The Science of Birds - Random Bird Thursday: A Highly Vocal Species With Female Helpers

Episode Date: September 3, 2026

In each Random Bird Thursday (RBT) episode, the goal is to highlight a bird species that probably isn't going to get featured in a full-length podcast episode. These are birds we might overlook, ...even though they certainly deserve some appreciation and attention. ~~~~~~~~~~~~~~~~~⚠️ SPOILER ALERT!The featured species in this episode is the White-throated Magpie-Jay (Cyanocorax formosus).Sound Citations:Isain Contreras Rodríguez, XC530762. Accessible at www.xeno-canto.org/530762.Guillermo Funes, XC198353. Accessible at www.xeno-canto.org/198353.Oscar Campbell, XC278635. Accessible at www.xeno-canto.org/278635.Support the show

Transcript
Discussion (0)
Starting point is 00:00:07 Hello and welcome. This is the Science of Birds. I am your host, Ivan Philipson. The Science of Birds podcast is a lighthearted exploration of bird biology for lifelong learners. And it's that time again. It is Random Bird Thursday. Random Bird Thursday episodes are relatively short and sweet. And in these episodes, what I'm doing is highlighting a bird species.
Starting point is 00:00:44 that most likely I won't really talk about at length in any normal episode, my longer standard form episodes. The world is crawling with over 11,000 bird species, and so by doing these random bird Thursday episodes, this gives us a chance to celebrate maybe some of these birds that would otherwise be overlooked. So let's find out who we are talking about today. I'm going to push the random bird selector button, and here we go.
Starting point is 00:01:22 Ah, cool. We've got the white-throated magpie jay, Sianacorax Formosus. This is a great bird. It's found in the Mesoamerican region, in Mexico and Central America. The white-throated magpie jay. And it goes by different names in Spanish in the places where it's found. For example, in Honduras, this bird is known as Uraca Cola Larga, which I guess is, yeah, long-tailed magpie. Uraka. I'm not sure I'm saying that exactly right, but Uraka, Uraka, UR-R-A-A-A-A. And then in Mexico, it's Uraka-R-A-R-A-Blanca, white-faced magpie. So different people are choosing different features to highlight. White-faced, long-tailed, white-throated in English.
Starting point is 00:02:10 But, of course, the scientists all agree that it is cyanocorax Formosis. And here we go, let's get into it. Now, this is a very charismatic bird. quite attractive and large. It's got a very noticeably long tail, and on the head there's a thin, curly, recurved crest curving forward. So for a corvid, this is a very distinct bird. Now, that long tail is graduated, so that means that the outer feathers, the outer rectrices, are the shorter feathers, and then as you move to the inward feathers, they get longer, longer to the middle. The wings aren't particularly long. They're more rounded and broad, as is typical for a bird that
Starting point is 00:03:06 flies around among trees. And as I said, this is a fairly large bird. So we're talking from beak to tail 17 to 22 inches or 43 to 56 centimeters. But a lot of that length is actually the tail. In at least the nominate or primary subspecies, males have a average tail length of about 12 inches long or 31 centimeters. So that can be half or more of the total body length. The bill in adults is pretty dark overall, dark grayish black, but it changes at the bill coloration changes throughout the life of the bird. The nestlings have pale flesh-colored bills and then they get more grayish or plumbious as they become fledglings. And after about three or four months, the bill is all black. But also, the color of the inner beak or mouth changes, starting off as bright red or pink,
Starting point is 00:04:04 and then it transitions to black over maybe four years. And perhaps there's a signaling component there, right? The color of the inside of the mouth may mean something to other magpie jays. And the bill, the shape of the bill is strong and stouts, very typical for a corvid. So, as I said, an attractive bird. It's got that crest on the head. It's got a long tail. The upper parts, so the wings, the mantle, the back of the tail, they are more or less sky blue or a bluish gray. And they might even have a little bit of a lavender tinge.
Starting point is 00:04:40 The underparts, the throat, the cheeks, the sides of the head are white. And then there's this narrow band of black at the base of the throat separating the throat and the breast. sort of a necklace-like structure of black. Very distinct. And that black necklace meets the nape, and there's kind of a black line that follows up the back of the head, on the sides of the head. Now, as I mentioned, the tail feathers are graduated,
Starting point is 00:05:10 that they're shorter on the outer edges, and then they get longer and longer towards the middle, and the outermost rectercese, tail feathers, are tipped with white. So that's very distinct when the bird flies. So again, the bill is black, as are the legs and feet, at least in adults. And in the eye color, the iris is dark brown in adults and juveniles. Now, in terms of dimorphism, females have somewhat shorter tails, and there's also dichromatism, right?
Starting point is 00:05:39 So differences in coloration or patterning between the sexes. So the females have a narrower black chest band, that necklace. But females have more black in the oricular or ear, area, as well as in their crowns, in the front part of their crown, and in their crest feathers. Okay, so let's talk about the voice. Now, for a corvid, this bird has a really astonishingly complex array of vocal sounds. Pretty impressive for a corvid. There's at least 14 distinct functional call types, but within those or across those, there's maybe up to 150 different distinct calls. And ornithologists have sorted these into several functional classes. The first of which
Starting point is 00:06:28 is a group of calls that are associated with predators. So these are defense calls, things like mobbing calls, raptor alarm, distress call. And there's something called the loud call made primarily by males, and we'll talk a little more about that in a moment. Another class is the food associated signals. The more common calls here would be begging calls, often made by females, to solicit food. And then the third class is social integration and courtship. So these are social sounds, territorial sounds, described as churs, C-H-I-R-R-S, that's one type. Or flight buzzes. There's the soft song, the whisper song.
Starting point is 00:07:12 These are all social sounds. Now, I do have some recordings for you, and I wish I could tell you which type of call or class of call each of these is, I can't say for sure. I suspect a number of them are alarm calls, probably in response to the person recording them, the human. But yeah, let's check these out. So the first we have is from Guerrero, Mexico. This next recording was made in El Salvador. And then the recording we have that's from the furthest south, this one was from Costa Rica. Now, given all of the, or given the diverse vocal array, the repertoire that these birds have, you wouldn't be surprised probably to hear that they are very social.
Starting point is 00:08:55 This is a gregarious social species. They're very conspicuous and noisy. They travel around in groups. And they're very active during the day. When they're out foraging, they cover vast distances. And when they're foraging in a local area, they're hopping around on the ground or perching out prominently. and the treetops are on branches. And from the human perspective,
Starting point is 00:09:18 these birds are, again, pretty loud, not lousy, loud and conspicuous, anything but lousy. And they get pretty worked up when people approach them. They make a lot of sound, get all excited and agitated. But they will also get used to people and come in to be fed at feeders and things. These are smart birds. They're corvids, of course, so they're highly intelligent, adaptable. Members of these groups will roost together at night in a communal roost.
Starting point is 00:09:51 They also show a lot of social behaviors like allopreneing. This is where one bird grooms another bird, right? This occurs within these cooperative groups, and even siblings start doing this when they're just three to 12 weeks after fludging. They start to alloprene each other. Okay, so far we've covered what the white-throated magpie jay looks like, what it sounds like, and some of its primary or most important behavioral characteristics. But there's a lot more to talk about. First off, the name. So white-throated magpie jay, pretty
Starting point is 00:10:27 straightforward. The magpie part comes from having that long tail with contrasting patterns like other magpies. So pretty straightforward common name, even in, you know, English and Spanish. Now, the scientific name is again, Sayano-Corax Formosis, and Sianocorax is spelled C-Y-A-N-O-C-O-R-A-X. That comes from a Greek word, Kuanos, which means dark blue, and Korax means raven.
Starting point is 00:10:58 So, cyanokorax, dark-blue raven. And then that leaves us with the specific epithet, Formosis, the second part of the scientific name. That comes from Latin, and it means beautiful. So we have a beautiful dark blue raven. Cool. Now, as I've mentioned, this is a Corvid,
Starting point is 00:11:17 meaning it belongs to the family, Corvody. That family includes 136 species across the planet. And yes, we will definitely do an episode on Corvody. I know that's going to be very exciting for all of us. Corvids are among the most loved birds and the most fascinating. So stay tuned for that episode. But anyway, so the genus is cyanocorax, and there are 18 other species in that genus. And it was recently expanded, so these birds used to be, the magpie jays used to be in another
Starting point is 00:11:52 genus Calocita, but they have been now included in cyanocorax. And so among those birds in the genus Cyanocorax, who are the closest relatives of our white-throated magpie jay? Well, if you looked at the list, you probably would guess that the black-throated magpie J, cyanokorak's collie, is the closest relative, and you would be right. The black-throated magpie J lives in Mexico. It has a smaller range, and it's found more to the north. But within the white-throated magpie J, there are three subspecies,
Starting point is 00:12:27 and they differ primarily in that the nominate subspecies has a triangular blue-black patch below its and the other two subspecies don't have that. The white-throated magpie jay is one of the better-studied corvids in the new world, so we do know a little bit about its evolution. There are some fossils, so there have been a couple extinct species that have been discovered, and those appear to be ancestral to our modern magpie jays. Those fossils were dated to around the Pliocene and late Pleistocene, so maybe four to about a million years ago.
Starting point is 00:13:05 go, something like that. And ornithologists looking at genetic data from DNA have been able to use the molecular clock approach to estimate when the white-throated magpie j and its closest relative the blackthroated magpie j split. When did their lineages go from one to two? Well, the genetic data tells us that the estimate for that is about three million years ago, so in a late pliocene epoch. Another interesting thing about the evolution of these birds is that there is a very narrow secondary contact hybrid zone in Halisco, Mexico, where the white-throated and black-throated magpie jays meet, and they interact and they interbreed, and so there are hybrids there. But it's a narrow hybrid zone.
Starting point is 00:13:55 And apparently, it's a very stable hybrid zone. It hasn't really moved from its geographic location between historical specimens that were collected prior to 1973 and modern data that has been collected since 2005. And even though their habitat has been changed by human machinations in that area, the birds have maintained this hybrid zone, which is really interesting. I'm imagining somebody's out there studying that. So we have another feature of the evolution of these birds that's unique and really interesting. So we're going to talk about the breeding system in this species pretty soon, but basically it is a female-dominated social system and breeding system,
Starting point is 00:14:38 and these birds are philopatric, so they don't move around, they don't migrate. And the females are the ones who defend territories. So males, unlike in other bird species, many other bird species, the male white-throated magpie jays aren't able to defend resources as a way to attract females. So evolution being what it is, being a creative, through the process of sexual selection, which I did an episode on, the predator alarm calls made by males have been co-opted into something that is attractive to females. So the males make these diverse loud calls.
Starting point is 00:15:20 That's what they're called, the loud call. And it's a display that the males make when there's a predator in the area of a certain type, and they also make these loud calls at dawn. And even though Corvids are technically songbirds, as you know, they don't tend to make very elaborate songs. But in this case, these birds do make fairly elaborate vocalizations. And so it's thought to be that this is a sort of secondary evolution of song in this group for the purpose of mate attraction. So these loud calls, there are 134 distinct types that have been classified at least. And these include chirps and whoops, pop.
Starting point is 00:16:01 yells, clicks. They've been described. Some of them have been described as pow, ooir, pio, and rolling trills. So lots of different sounds. And these are often accompanied by some flight display. But again, the birds are making this sound. They'll do it at dawn, but they'll also do it in the presence of a predator. Okay, so they see a predator.
Starting point is 00:16:26 And this needs to be a predator that's like a mild predator, like a mid-preditor. that's not super threatening. A magpie j male sees the predator, starts making these loud calls, and this is a way to attract the attention of females and to, I guess, impress them. Because the females aren't going to be visiting the male's territory because the male doesn't defend a territory.
Starting point is 00:16:49 The females do that, and they do that cooperatively. So the male needs to advertise to females somehow and do that when the females are alert and paying attention. So if the male is screaming like, hey, there's a predator over here. Look out. There's a predator. Hey, hey, look over here. He's getting the female's attention. And then he's doing this loud thing where he's putting himself at risk. Now, as I said, the males only do this for these kind of mid-level, mid-tier predators. But then if a high-threat predator comes around, something like an owl, the Magpie Js scale way back and they stop making their loud calls. They're like, hey, Oh, oh yeah, let me just, whoa, let me just quiet down here and make myself a little less conspicuous. And so they're able to switch like that, depending on the predator that's approaching. Okay, so hopefully that makes sense. There's a lot more, of course, we could get into.
Starting point is 00:17:46 This is random bird Thursday, so I'm not trying to make an hour-long episode here. Even though the white-throated magpie jay is a very interesting species, we should probably move on to talk about distribution and habitat. So again, this is a Meso-American species found primarily on the Pacific side, the Pacific slope of Middle America, ranging from Halisco, Mexico, all the way down to Costa Rica. It does occur in some locations on the Caribbean or Atlantic side, but just a few little isolated areas. Interestingly, this species appears to be expanding its range northward, southward, and moving up
Starting point is 00:18:26 in elevation. so expanding its elevational range. And across its range, its habitat is pasture lands, cattle pastures, open savanna-like areas with brush and small fire-resistant trees. Breeding pairs of magpie jays select isolated trees in the middle of pastures or sometimes near human habitation to build their nests. And one idea behind why they do that to have these isolated trees or to build near humans is to minimize the predation of the nest by monkeys.
Starting point is 00:19:01 As everyone knows, monkeys are the worst. At least in terms of being nest predators, they're, yeah, they can be pretty bad. Now, in terms of foraging, the white-throated magpie jays live in woodland habitats, so deciduous or semi-deciduous forest, second-growth forest, gallery forest along rivers, even pine oak forests, mangroves. So a whole different assortment of forest. types. And during the wet season, the foraging groups tend to spend more time in dense woodlands, whereas in the dry season, they spend more time out in those pastures. And as I mentioned briefly,
Starting point is 00:19:40 these birds do not migrate. They hang out in the same region all year round, so they're described as sedentary or resident. And good news, in terms of conservation, this species is in the least concern category as designated by the IUCN, the International Union for the Conservation of Nature. It's a common species, and it appears to have a stable or even a slightly increasing population size. It's estimated that the population, the total population, increased 7.2% between 2012 and 2022. So in the face of all these changes brought on by humans, the bird seems to be doing fairly well, which is good news. Now there is one threat that this bird faces, and that is the caged bird trade. It's common in Mexico for this species to be trapped and then sold in the illegal caged bird trade for a cage bird or a companion bird.
Starting point is 00:20:39 And yeah, traveling through Mexico, I saw this at least one time where there was a magpie jay in a cage, and yeah, yeah, wasn't thrilled to see that. and these birds sometimes escape or they get released in places that they are not native to, so places in northern Mexico or in the southwestern United States, these birds show up randomly, and they're not vagrants, they are escapees or releasees. What does the white-throated magpie j eat? This is a broadly omnivorous species, eating a wide range of animal and plant material. They eat a lot of large invertebrates, insects, caterpillars, spiders, but also small lizards, frogs, small rodents. They like to eat the eggs and nestlings of small birds like yellow-winged caciques.
Starting point is 00:21:30 So monkeys aren't the only one out there pillaging nests. You can't point fingers, Magpie J. And these birds will eat fruit, and they like to slurp nectar. They'll even pick parasites off the backs of cows and things, so ectobes. parasites from livestock. Then there's even observations of white-throated magpie jays getting into the nests of crocodiles and eating the eggs. So the eggs of American crocodiles. And that's pretty wild. All right, as I've alluded to the breeding system in this species is pretty interesting. This is a cooperative breeding species with a complex genetic mating system. And if you'd like to learn more
Starting point is 00:22:10 about cooperative breeding, go back and check out the episode that I did on that topic. So the social structure of the white-throated magpie j is related to how it breeds. There are these territories that are occupied by a dominant breeding pair. So a primary breeding female and her one lone social mate, right, the male that she spends most of her time with and builds a nest with and all that. And then this territory is also occupied by one to nine female helpers. On average, there's about three to four. and these are often the females' offspring from previous years.
Starting point is 00:22:48 And this is unusual because often in cooperative breeding, we see the helpers being males or maybe a mixture. For example, in the blackthroated magpie jay, which remembers the closest relative to the white-throated, it too is a social breeder, the blackthroated is, but unlike the white-throated species, both male and female offspring help in the black-throated species. So again, there's this.
Starting point is 00:23:13 single female in the territory, and she appears from the outside to be associated with this single male, but in this species there's lots of polyandry going on. So social monogamy, but genetically, highly polyandrous. There's lots of extra pair fertilizations going on where that female will breed with floater males or neighboring males that are paired up with other dominant females. So in any given nest, if you look at the parentage of the nestlings, who their parents were, about 33% of them came from some other pairing, not the dominant pair. So from some rando floater male or a male on a neighboring territory, highly polyandrous. Sometimes the primary pair, the male and female, will attempt to build multiple nests.
Starting point is 00:24:06 and in those cases sometimes the female helpers will lay they lay dump eggs so-called dump eggs in the primary nest. So the number of eggs in that primary nest increases directly with the number of helpers. Clutch size is correlated with the number of helpers. The female helpers are kind of sneaking around and dropping their own eggs in there. And those helper females will sometimes try to establish their own nests within the territory, but they don't really get help from the group and those nests rarely are successful. So for the pairs to form, there is some courtship. When a male is interacting with a single female,
Starting point is 00:24:46 he'll make a display flight, which includes these stiff wing beats, and he holds his head straight ahead and spreads his tail out wide. And then if he's perched on a branch, he'll perform a little courtship dance, leaning forward, sticking up his crest feathers, and making a low-amplitude Soto Voce song. So a soft song. And so when courtship is successful, the pair will work together to build their nest. And it is a large, bulky thing, at least on the outside, it's got this framework of sticks, rough sticks, and then the inside is woven from wiry roots and fibrous plant material.
Starting point is 00:25:27 Again, the nest tends to be made in these isolated, tall trees standing out in pastures or near houses to keep the monkeys at bay. Capuchin monkeys are the worst. I mean, that's common knowledge, right? Everybody knows cappucc monkeys are the worst, but just to be clear. The nest is placed 20 to 100 feet in the air up in the canopy, or 6 to 30 meters, and it's often, the tree species chosen is often a thorny species. again probably trying to deter pesky monkeys. So the pair build the nest together,
Starting point is 00:26:00 but sometimes the helpers that are hanging around, those females will come by and bring some small sticks. They'd be like, I'm helping. Look, here's a stick. I helped. A for effort. So these social groups are quite territorial. They're going to defend a large, permanent, year-round territory. Not just breeding, but it's an all-purpose territory also for foraging.
Starting point is 00:26:24 At least in one study in Costa Rica, the average territory size was about 46 acres or 18.7 hectares. But the territory size is going to correlate with the group size. So those female helpers, the offspring from earlier seasons, they're going to be the ones that primarily do the territorial defense. And that means that the primary male and female, they kind of just get to go about their business. They're not as engaged in defense. A normal clutch is about three to four eggs, and those eggs are laid one per day, but again, clutch size might be higher in the cases where there are those female helpers that are dumping eggs into the nest, surreptitiously.
Starting point is 00:27:10 Only that dominant female incubates the eggs, and incubation lasts about 20 days. The female stays on the nest most of the time, and she begs pretty much constantly, making specific begging calls. and that elicits the helpers and the male to bring her lots of food. In one study, the female was fed 47 times within 13.7 hours. So she can just sit on the eggs, incubate, and doesn't need to do any of her own foraging. In terms of parental care, well, it's more than that because after hatching, everybody in the group, the breeders and the helpers cooperate to bring food to the nestlings,
Starting point is 00:27:50 as well as to remove their fecal sacks, so the equivalent of diapers basically being removed from the nest, and everybody aggressively defends the nest against predators. The chicks are naked, they're basically altricial, and they're going to spend about 23 days in the nest before they fledge. And life in the nest for a white-throated magpie j chick is precarious. There's a lot of egg predation and nestling predation. Studies have estimated a,
Starting point is 00:28:20 72% failure rate for nests. Again, we can really blame those capuchin monkeys. They're the worst, but we also have crested caracaras as nest predators, collared forest falcons, and even spiny-tailed iguanas. So, assuming the chicks survive into the fledging stage, they will continue to beg and to be fed up until about day 71, and that's when their independence is achieved. But they will hang around with their family group. So independence with regard to feeding themselves, but they do hang around for a while. These birds are shown to require lots of learning. They learn from other individuals in their group to acquire all of their adult foraging skills. So social learning is very important. There have been these experiments where ornithologists have found that naive group members can learn their foraging
Starting point is 00:29:16 skills by watching experienced individuals in the group. Learn skills like opening a complex puzzle box in this experiment. So the female offspring are strongly philipatric. They show natal philipatry. And philipatry again is spelled P-H-I-L-O-P-A-T-R-Y, and that is the tendency to stay in the area where you were born. So females will tend to stay on their natal territory for several years as helpers. But the males, they are going to disperse. They tend to take off after about four to maybe two years to go live as floaters, unattached floaters, or to become the dominant breeding male in their own territories. The white-throated magpie jay is a relatively long-lived bird. Adult annual survival is estimated between 0.84 and 0.9. So that's the proportion of adults that
Starting point is 00:30:14 survive from one year to the next. Adult survivorship is going to be a lot higher than young bird survivorship, but once they become mature, they have a good chance of surviving maybe up to 20 years, which is the maximum recorded lifespan. So I mentioned that I've seen this bird in a cage in Mexico, but thankfully, I've also seen this bird in the wild on numerous occasions in Mexico. So this is a bird I have experience with. It's always exciting to see them. They are really jazzy with the crest and the long tail and the raucous loud vocalizations and the fact that they're often in groups. So yeah, always a pleasure to see the white-throated magpie jay and the black-throated magpie jay. How about you? Do you have an experience with these birds? Yeah, let me know.
Starting point is 00:31:01 I'm always curious to hear these stories. My email address is Ivan at scienceofbirds.com. And that, my friends, was the white-throated magpie jay, Sienna-corax for Moses. Thanks for being here today and we'll see you in the next episode.

There aren't comments yet for this episode. Click on any sentence in the transcript to leave a comment.